Succesvol voorbereiden op de Vierdaagse van Nijmegen?           Inschrijven          Schijndel Loopt!

Hoe hard moet ik lopen om op tijd binnen te zijn? Hoeveel tijd heb ik om te rusten, en wat als ik blaren loop en daar veel tijd aan kwijt raak? Het zou ook fijn zijn dat ik onderweg ruimte heb om ff lekker te genieten van het feest, biertje met een bekende bv. Help, ik moet nu weten hoe hard ik moet lopen anders haal ik het niet. Straks heb ik een late start en dan wordt het al helemaal krap, ik ga nu mijn startkaart ruilen....!

Komt dit gevoel bekend voor, en is er zelfs een beetje herkenning in je eigen gedrag?

 

Rustig, rustig beste mensen hulp is onderweg. Ik heb een tweetal grafieken gemaakt waarin je precies kunt aflezen hoe hard je moet lopen om bv drie uur tijd te hebben voor rust en recreatie. In deze tabellen is geen ruimte voor gevoel, emotie en zgn Piet Paulusma varianten van zelfbenoemde 4Daagse deskundigen. In de tabel is wel ruimte voor wetenschap. Het geeft keurig en exact aan hoeveel tijd je voor rust etc over hebt wanneer je een bepaalde gemiddelde wandelsnelheid loopt. Deze wandelsnelheid is echt niet veel minder en zeker niet meer (jammer, einde illussies) dan tijdens jullie trainingen.

Op de social media is wandelsnelheid altijd een interesant onderwerp met veel ruimte voor gevoel en emotie. Maar al te vaak wordt er geroepen dat je naar je lichaam moet luisteren en dat je jezelf daar op moet aanpassen. Dat klinkt allemaal erg goed bij een biertje, echter mijn lichaam maakt zelfs onder zware belasting geen enkel geluid en valt er bij mij helaas niets te beluisteren :-)

 

Wandelsnelheid vs Rust 40 Km   &  Wandelsnelheid vs Rust 50 Km

 

Download of open de grafiek die voor jou afstand relevant is. De dertig kilometer variant is nog in de maak, daarvoor vraag ik nog een beetje geduld. Mocht je interesse hebben in het onderliggende Excel rekenblad dan is een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voldoende.

De grafieken laten van links naar rechts de gemiddelde wandelsnelheid zien middels de neerwaartse lijn (hoe sneller je loopt des te minder tijd heb je nodig). De opwaartse lijnen geven aan hoeveel rust en recreatie je jezelf kunt permitteren bij een bepaalde wandelsnelheid (als je sneller loopt kun je meer rusten etc). Voorbeeld: we nemen de 40 km grafiek en weten dat we gemiddeld 5 km/h lopen (ook op vrijdag dus!). We wandelen dan 8 uur, de rest van de tijd is beschikbaar voor rust en recreatie. Die rest is afhankelijk van je startmoment. Bij een late start heb je 11 uur ter beschikking, vandaar de rest van drie uur. Mocht je vroeg starten dan komt daar nog een uur bij (bovenste lijn). Op vrijdag mag je een uurtje later binnen komen wat ook extra ruimte geeft, je hebt dan 12 of 13 uur om de vierdaagse uit te lopen. Zelfs bij 4 km\h heb je dan nog steeds 2 tot 3 uur om op tijd te finishen.

Mijn conclusie en tevens het advies aan alle lopers: Zorg dat je ongeveer 5 a 5,5 km\h kunt handhaven tijdens de gehele vierdaagse. Je hebt dan ruim de tijd voor rust en recreatie. Of je nu vroeg of laat moet starten, zolang je dit tempo kunt handhaven maakt dat amper een verschil. Rust liever regelmatig, maar niet te lang (kort = max 15 min, lang = max 30 min) blijf in je ritme en hou het tempo vast. Knip het 40 km traject op in vier stukken van tien km, dat betekent dat je drie rust momenten hebt (kort, lang, kort = 60 min). 40 km a 5 km\h is 8 uur wandelen maakt samen negen uur voor je aan de finish bent. Langzamer wandelen is ook prima, besef wel dat je rust tijd minder wordt.

Nog een tip: Begin de eerste dag niet op 6 km\h of nog sneller omdat je dat bij de trainingen ook zo kon. Verdeel liever je energie over de vier dagen en zorg dat je op het einde (dag 4, laatste tien km) nog voldoende energie over hebt zodat je echt kunt genieten.

Succes en tot ziens.

 

 

 

Schijndel Loopt!

Volgende Vierdaagse

Volgende editie

Dinsdag 17 t/m Vrijdag 20 juli 2018

Countdown Vierdaagse

. . .

Over ons

Wij zijn Schijndel Loopt! Wij zorgen er voor dat uw kansen voor een succesvolle 1e vierdaagse enorm toenemen. Elk jaar opnieuw helpen wij startende lopers op weg naar Via Gladiola.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Logon Members

Extra informatie voor deelnemers.